Biztonság és higiénia az evaporatív klíma rendszerekben:

Annak érdekében, hogy megelőzzük a penész, gombák vagy legionella kialakulását, ajánlatos kerülni:

  • ÁLLÓVÍZ

Amikor az EKONAIR evaporatív klímát kikapcsoljuk, a víztartály kiürül az ürítő szelepen keresztül. Míg a készülék inaktív a víztartály üres marad, egészen a következő indulásig. A víztartály kialakítása olyan, hogy megakadályozza a víz stagnálását (állandó áramlásban tartja azt).

  • MAGAS ÜZEMI VÍZHŐMÉRSÉKLET

A keringő víz hőmérséklete az evaporatív klímában hasonló a nedvesített betét levegő hőmérsékletéhez. Ennek gyakorlati jelentése, hogy a mérsékelt éghajlati környezetben a keringő víz hőmérséklete nagyon ritkán haladja meg a 23°C-ot, még ha a környezeti levegő eléri a 30°C-ot is (amit az alábbi grafikon tükröz). Nagyon ritka az olyan alkalom, amikor csak néhány órára is, ettől magasabb a vízhőmérséklet. Általánosan elfogadott nézet, hogy a Legionella szaporodás 25°C-os víz fölött indul meg, erre az optimális hőmérséklet 30-38°C. Az evaporatív klímáknál nincs ilyen jellegű fenyegetés, feltéve, hogy azt megfelelően telepítették és karbantartották.

 

  • KORRÓZIÓ ÉS VÍZKŐKÉPZŐDÉS

Annak érdekében, hogy megelőzzük a korróziót, az összes vízzel érintkező elemet az evaporatív klímában műanyagból, vagy nem vastartalmú fémből készítünk. Az EKONAIR ipari evaporatív klímák (Breeze, Nortes, Ponte modellek) programozható víztartály ürítési funkcióval szereltek, 4, 8, 12, 24 vagy 48 órás működési periódussal. A víztartály teljes kiürítése gondoskodik arról, hogy megelőzzük a vízkőképződést, eltávolítja a szennyeződéseket (cellulóz betét által megszűrt és tartályba lemosódott), és megakadályozza a víz biztonságos üzemi hőmérsékletének túllépését (környezeti levegő okozta hőmérséklet-növekedés). A cellulóz betét speciális sókkal impregnált, hogy ellen álljon a biológiai bomlásnak (rothadásnak). Más evaporatív klímáknál a vizet manuálisan kell eltávolítani a tartályból, és betartani a karbantartási szabályokat.

  • HÁLÓZAT

A kritikus vízen átvezetett levegő sebesség 3m/s. Az EKONAIR evaporatív klímákban a levegő sebességet maximum 2m/s értéken tartjuk. Miután áthalad a cellulóz betéten a levegő csak tiszta vízgőzt tartalmaz, ami kizárja a Legionella megjelenésének veszélyét. Jelenleg Nyutag-Európában körülbelül 20 millió evaporatív klíma üzemel. Mindezidáig nincs komoly bizonyíték arra, hogy bármelyik evaporatív klíma Legionella járványt okozott volna.