Működési elve

Az evaporatív hűtésben a hűtő hatás a víz elpárolgásának köszönhető. Az elpárolgó víz elnyeli a környező levegő hőjét. Minél melegebbé és szárazabbá válik a levegő, annál hatékonyabbá válik a hűtési hatás. Erre egy nagyszerű példa lehet a nagy aktivitáson átment, izzadó emberi test. A felszabaduló víz (a verejték fő összetevője) hűti a bőrt.

Az evaporatív klíma felépítése

Az készülék házának borítása kitűnő minőségű, hőálló műanyag (-42°C – +96°C)

  • UV álló

  • Korrózióálló

  • Oly módon kialakított, hogy az lehetővé teszi a gyors szétszerelést a szervizek idején

 

Rovarháló, ami belül a nedvesített betét elé került beépítésre. Ez megállítja a beáramló levegő nagyobb szennyeződéseit úgy, mint kisebb levelek vagy rovarok.

Vezérlő egység, ami felügyeli az egység programozott működését. Egyik lehetséges funkciója a cellulóz betét tisztítása a ventilátor segítségével, hogy a beágyazódott szennyeződéseket kilökje a készülékből. A vezérlő egység kezeli a készülék egységeit, mint vezérlő, ürítő szelep, cirkulációs szivattyú, vízszint érzékelő, vízelzáró szelep. Az ürítés funkció segítségével programozhatjuk a víztartály leengedését minden 4, 8, 12, 24 vagy 48 órában.

A vízszint érzékelő megakadályozza a szivattyú víz nélküli működését.

Hosszú élettartamú vízpumpa vezetékes kapcsolaton keresztül látja el a locsolófejet. Léghűtéses, így a víztartályban jelen lévő esetleges szennyeződések nem blokkolják.

A locsolófej, dugulásmentes működésben, egyenletesen osztja el a vizet a cellulóz betéten.

A cellulóz betétek nagy aktív felületének gyártása a méhsejt mintáján alapul, amely megnöveli a berendezés hűtési teljesítményét. Ez az a hely ahol a víz párologtatása zajlik. Az elpárolgó víz 12°C-kal csökkenti a mozgó levegő hőmérsékletét. Ezzel egy időben az áthaladó levegőből kiszűrődnek a kisebb szennyeződések, melyek megállnak a betéteken.

Automata leeresztő szelep, hogy fenntartsuk a megfelelő vízminőséget a tartályban a berendezés működése közben, így amikor nem működik a tartály száraz és tiszta marad.

A vezérlőnek olyan számos ellenőrző funkciója van, mint például:

  • Befújt levegő hőmérsékletének és/vagy páratartalmának szabályzása

  • Ventilátor sebesség szabályzása

  • Ritmus funkció az aktív levegő elosztásért a kilépő zsalugáteren

  • Időzítő

  • Távirányító (infravörös), csomag tartozék

 

Vízelzáró szelep, ami szabályozza az egység vízellátását (maximális üzemi nyomás legfeljebb 5,5 bar). Amikor kikapcsoljuk a készüléket a vízelzáró szelep lezár, a tisztító szelep kinyit és leüríti a víztartályt.

Alumínium motor (keringető szivattyú) – víz- és korrózióálló.

Ozonizátor – megakadályozza a baktériumok és algák megjelenését, megtelepedését.