Hogyan működik az Evaporatív klíma?

a) Az evaporatív klímát vízzel tápláljuk a hálózatról, vagy belső tartályról. A keringető szivattyú szállítja a vizet a locsolófejbe, ahol permetezve rákerül a nagy aktív területtel rendelkező cellulóz betétre, amikor működés közben a párologtatási folyamat zajlik (a hőt a víz elpárologtatásával vonjuk ki az áthaladó levegőáramból, ezáltal létrehozva a hűtési folyamatot). A környezeti levegőt beszívja a hűtőegység, majd a kezelés után a kijelölt térbe kerül a ventilátor által, lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten.

b) A kiáramló levegő hőmérséklete függ a környező levegő állapotától (hőmérséklet és páratartalom):

 

Evaporatív klíma hatékonysági diagram:

A grafikon két nap hőmérsékletét és relatív páratartalom változását mutatja a raktárban. Az első nap egy tipikus nap evaporatív klíma nélkül, míg a második nap bemutatja az értékek változását evaporatív klíma jelenlétével. A teszt eredménye kép az első napon megjelenő maximális hőmérséklet 34°C a gyárban. A második napon a külső hőmérséklet szinte azonos, viszont az evaporatív klímának köszönhetően a munkaterület hőmérséklete nem emelkedett 27°C fölé.

Következtetés:

Ha a környezeti hőmérséklet melegebbé válik, úgy válik szárazzá, ami növeli az evaporatív klíma hatékonyságát. A lenti képek egyikén látható az egység és egy hőkamerás felvétel a működés közbeni evaporatív klímáról.

Evaporatív (adiabatikus) klíma hatékonysági táblázat: